Vinařský socialismus - proč se musejí vinaři povinně skládat na Ondřeje Gregora?

1. 09. 2017 7:26:27
V podnikání se už snad ani nedá najít oblast, kterou by české úřady pod tlakem zájmových skupin nebo v rámci konání všeobecného dobra nedusily regulacemi. Více než přeregulovanou oblastí je vinařství.

Jakoby nestačil Svaz vinařů, který za miliony korun od daňových poplatníků chrlí návrhy nových byrokratických předpisů, mj. omezujících zakládání nových vinic*. Vláda ČSSD nelenila a před lety založila další instituci s názvem Vinařský fond. Ta si dala za cíl dělat reklamu českému vínu prostřednictvím kampaně "Vína z Moravy, vína z Čech" v čele s hlavní tváří Ondřejem Gregorem Brzobohatým. Neměl bych nic proti tomu, kdyby se na tuhle kampaň složili vinaři dobrovolně. Ve skutečnosti ale vinaři musejí do fondu povinně odvádět poplatek 50 haléřů z každého vyrobeného litru vína. K tomu ještě Ministerstvo zemědělství ročně přihazuje 40 milionů korun a Jihomoravský kraj z veřejných peněz dalších 5 milionů**.

Tohle mi připadne, jako kdyby Svaz výrobců skla a bižuterie nařídil podnikatelům z oboru platit 1 halíř z každého navlečeného korálku. A povinnost pak odůvodnil potřebou jednotného postupu proti levnější čínské konkurenci.

Samotní vinaři nadávají, že fond utrácí jejich peníze v rozporu se zákonem. Třeba na svatomartinskou kampaň. Podle vinařského zákona totiž může fond pro vlastní potřebu utratit maximálně deset procent příjmů, což fond nedodržuje. Fond vytváří své vlastní kampaně, místo toho, aby poskytoval vybrané peníze na projekty jednotlivých vinařů nebo jejich organizací***. V řadě jiných oblastí by už musel někdo čelit obvinění z tunelování, nebo porušování povinností při správě cizího majetku.

Český stát odmítá uvolnit peníze pro zdravotně postižené, některým dokonce pro nedostatek financí zastavuje léčbu, ale do vinařství se sypou peníze po milionech. Další vinařská instituce napojená na veřejné rozpočty se jmenuje Národní vinařské centrum. V roce 2014 se jim podařilo od Jihomoravského kraje vysát 1.657.000 Kč na dotacích****.

Neobstojí ani argument vinařských socialistů, že dotace a regulace je v zájmu vyšší kvality vína. Jeden z absurdních případů na Hodonínsku: jisté vinařství získalo z Operačního programu Rozvoj venkova 8 milionů korun na zvýšení kvality lahvových vín. To stejné vinařství však zároveň dostalo pokutu od potravinářské inspekce za nadlimitní množství kyseliny citronové*****.

Doufám, že se do Sněmovny dostanou strany, které toto nespravedlivé přerozdělování zruší. Není jediný důvod, aby kdejaký vinařský spolek pobíral dotace a ještě vinaře kasíroval podle velikosti produkce. Takových spolků zřízených vládou je totiž víc i v jiných oblastech a pokud se nám je po volbách podaří odříznout od vežejných penězovodů, naskytne se obrovský prostor ke snížení daní pracujících a zajištění důstojného života zdravotně postižených.

Použité zdroje:

*https://mojelahve.cz/clanek/svaz-vinaru-proti-rozsirovani-vinic-v-evrope-55

**http://vinarskyfond.cz/wp-content/uploads/2017/05/VZ-Vinarsky-fond-2016-web.pdf

***http://www.wineofczechia.com/2016/11/komu-patri-svatomartinske-dil-prvni.html

****http://www.vinarskecentrum.cz/download/vyrocni-zprava-nvc-2014_2.pdf

*****https://www.seznam.cz/zpravy/clanek/ceska-realita-miliony-z-bruselu-dostavaji-vinari-kteri-jsou-trestani-za-pancovani-vina-15771

Autor: Jindřich Hradecký | pátek 1.9.2017 7:26 | karma článku: 38.69 | přečteno: 2096x

Další články blogera

Jindřich Hradecký

Řekněme paní Pekarová, je to milá holka, všechno. Ale ona už třetí zimu topí na 22 stupňů.

A další, ne 22, ale 24 stupňů mají ve svých kvartýrech, pánové Jurečkové, Síkelové a jiní každou zimu. Ti se na protest proti Putinovým energiím nezřekli dodávek. Ale jiným raděj svetry.

10.9.2022 v 22:34 | Karma článku: 40.79 | Přečteno: 2104 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 195 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.73 | Přečteno: 208 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.75 | Přečteno: 614 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 22 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2842

V ekonomických otázkách jsem liberál a kapitalista, v ostatních oblastech jsem konzervativní. Jsem odpůrcem pražské kavárny a nestydím se za to, že se mi líbí filmy Zdeňka Trošky nebo písničky Karla Gotta.

Mezi moje politické idoly patří např. docent Miroslav Ševčík, Václav Klaus st., Milan Knížák nebo Markéta Šichtařová.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...