Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je na čase otevřít otázku privatizace ČT. Bez veřejnoprávního facebooku se také obejdeme.

UPOZORNĚNÍ: Článek není vhodný pro umělce žijících z veřejných peněz, samozvané ochránce ústavnosti z řad městských intelektuálů nebo pro příznivce multikulturalismu. Se ztrátou lajků své facebookové politické stránky jsem smířený.

Veřejnoprávní média jsou přežitek

Svéprávní občané žijící ve svobodné společnosti nepotřebují státní televizi. Digitalizace televizního vysílání nabídla lidem kvantum nových stanic, které svými žánry pokrývají celé spektrum od sportovních přenosů, přes diskusní a zábavné pořady, až po vzdělávací dokumenty. Ostatně například vysílání Primy ZOOM je dnes mnohem více vzdělávací než vysílání ČT1 - obzvlášť, když tam běží třeba Sex ve městě. Ani sportovní přenosy v podání ČT se už nedají poslouchat, protože prznění příjmení zahraničních sportovkyň koncovkou -ová tahá za uši.

Veřejnoprávní média nejsou nenahraditelná ani v případě ohrožení obyvatel. Soukromé stanice mají už dnes ze zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání povinnost poskytnout v naléhavém veřejném zájmu státním orgánům a orgánům územní samosprávy na jejich žádost vysílací čas pro důležitá oznámení (zdroj: Zákon č. 231/2001 Sb., § 32, odst. (1), písmeno k)

Rozhodně tím nechci vyvolat privatizační šílenství, kdy se bude stát nebo města zbavovat podílů ve strategických společnostech. Jako velkou chybu spatřuji privatizaci vodárenské a kanalizační infrastruktury, stejně tak privatizaci nerostného bohatství za hubičku. Nicméně televizní a rozhlasové vysílání rozhodně není tento případ.

Koncesionářský poplatek je výpalné

Tyto zcestné poplatky musí podle zákona platit každý vlastník přijímače bez ohledu na to, jestli na veřejnoprávní média kouká, či nikoliv. Jejich výše přitom není zrovna nízká. Mnoha lidem seberou z peněženky oba veřejnoprávní molochy více, než kolik zaplatí například za obuv, kterou mají na nohách celý den. Za 10 let byste si za tyto vyhozené peníze mohli koupit krásné horské kolo, nebo ojeté auto. Nechal bych proto na každém, jak oněch 2160 korun ročně utratí.

Výběr poplatků obou veřejnoprávních médií je poměrně nákladný. Například před lety svěřilo vedení ČT výběr poplatků soukromé firmě (zdroj: iDnes). Hodnota zakázky byla "pouhých" 1 060 000 000 Kč a prý se měla vyplatit. Způsob výběru poplatků je však častokrát za hranou slušných mravů. Známý je případ, kdy advokát zastupující ČT rozeslal výzvy k zaplacení pokuty zcela nevinným lidem a ještě jim hrozil soudem. Například sedmdesátileté důchodkyni z Brna, které vymahači napsali, že do patnácti dnů má zaplatit za to, že “vyrábí, prodává nebo opravuje” televize (zdroj: Česká advokátní komora).

Další absurdní příklad zvůle televizáků se stal na Hodonínsku. Agenti ČT neohlášeně vnikli do bufetu paní Ištvánkové, kde bez legitimace služebním průkazem začali fotit starou nefunkční televizi sloužící jako dekoraci. I přes znalecký posudek, že je televize nefunkční a podle svědků nikdy nehrála, musela provozovatelka zaplatit pokutu a penále 32 000 Kč. Soudkyně o pokutě rozhodla během 3 minut a neobtěžovala se ani vyslechnout advokáta paní Ištvánkové (zdroj: iDnes).

Vybírání koncesionářských poplatků je absurdní asi tak, jako kdyby si některý vyhlášený nevěstinec proloboval statut veřejnoprávnosti a začal vybírat poplatky od všech lidí, kteří mají pohlavní orgány. Bez ohledu na to, jestli kopulují. A podle odstavce výše i bez ohledu na případnou impotenci. Prostě máš nástroj, tak plať!

Pochybné hospodaření s veřejnými penězi

Veřejnoprávní média mají svůj příjem jistý, a tak je nic nenutí nakládat s vybranými miliardami s péčí řádného hospodáře. Poslední dobou můžeme pozorovat, že si šéfové státních molochů osvojili jeden nechutný manýr - změna korporátního loga za každou cenu. Jako by se stávalo pravidlem, že prvním krokem nově dosazeného šéfa je změna loga, kterou je pověřeno zpravidla nějaké předražené pseudostudio. Domnívám se, že státní firmy by měly přistupovat ke změnám loga ve výjimečných případech a už vůbec ne za veřejné peníze.

Změna loga ČT nestála 430 000 Kč, nýbrž miliony!

Když jsem hledal informaci, na kolik peněz změna loga přišla, narážel jsem jen na částku 430 000 Kč. Jenomže to byla pouze jedna z částek, kterou si Studio Najbrt účtovalo pouze za ty dvě "závorky". Další miliony pak stály související služby, licence a hlavně průzkum mezi občany, jak strašně moc se to nové logo povedlo. Studio Najbrt si dokonce nechalo zaplatit statisíce i za modré písmo, které tvoří nápis "Česká televize". Ostatně i sám Najbrt nevylučuje, že tahle marketingová šaškárna vyšla koncesionáře na 10 000 000 Kč (zdroj: Lupa.cz). Přitom ve výroční zprávě ČT brečí, že se poplatek 135 Kč už dlouho nezvyšoval. Nevyřešili to náhodou v ČST v roce 1963 elegantněji? Tehdejší logo vytvořil student průmyslovky Roman Rogl a s drobnými změnami vydrželo bezmála 50 let - než přišel Dvořák.

I když ono to nové logo je vlastně velmi upřímné. Zatímco dříve znamenaly písmena z loga ČT název stanice, to dnes možná dávají písmena CD divákovi jasný vzkaz: "Cáluj, Debile!"

Zpackaná změna loga ČRo stála přes 7 000 000 Kč

Změna loga ČRo

Případ změny loga veřejnoprávního rozhlasu je ještě bizarnější. Novému šéfovi Duhanovi se nelíbila spojitost 17 let starého loga se značkou Nike, tak ho nechal předělat podle vzoru Adidas. To vše za více než 7 milionů korun (zdroj: Týden). Pokud tedy rozprostřeme tento výdaj do 17 let, tak jen na soustavnou obnovu korporátního loga rozhlasu platí koncesionářské poplatky přes 700 domácností.

ČT si už beztak zprivatizovala TOP09

Pokud sledujete zpravodajské a publicistické pořady, nemůže Vám neuniknout zjevná tendenčnost ve prospěch pravdoláskařských stran TOP09 a Zelených. Konšelům z RRTV to ovšem zjevné nebylo, a tak si nechali za 327 000 Kč z peněz daňových poplatníků zpracovat posudek, který nakonec zvýhodnění TOP09 stejně potvrdil (zdroj: iDnes).

Zeleným zase ČT nadržuje před volbami. Do předvolebních debat bývají na základě pochybných průzkumů zváni zástupci Strany zelených, na rozdíl od Svobodných, kteří opakovaně dosahují lepších volebních výsledků. Ještě nedávno byli mezi znevýhodněnými i Piráti. Ti šli tehdy demonstrovat proti nevyváženosti ČT (viz odkaz), aby mohli o pár let později hlasitě bránit veřejnoprávní televizi před zlým prezidentem (viz odkaz), který si teď dovolil na její nevyváženost poukázat.

Snaha zamlčet Havlovu obavu z profesora egyptologie

Leckterého diváka musela nadzvednout ze židle reportáž věnující se přeposílání falešných zpráv mezi důchodci před volbou prezidenta. Jako dezinformace bylo mj. vykresleno jedno Havlovo tvrzení (zdroj: ČT1):

"Byl bych nerad, aby se příštím prezidentem stal nějaký zasloužilý profesor egyptologie, který nakonec bude zvolen jen proto, že nikdy nikomu nevadil a nikdy nikoho nenaštval."

Jenomže Havel to tak opravdu myslel a dokonce to i tak řekl, i když v trochu jiném slovosledu (zdroj: zvukový záznam).

(...) Anebo to bude neutrální starý profesor egyptologie, znající patnáct jazyků, a muž do té míry neškodný, že je všemi volitelný, ale muž bez politické osobnosti, muž třeba velké lidské osobnosti, ale bez politické autority, bez politické váhy. Obě alternativy považuji za špatné, ale obávám se, že jedna nastane po mém odchodu."

Havel to pochopitelně neříkal v souvislosti s panem Drahošem, ale obecně. Dost možná tehdy nevěděl, že nějaký profesor Drahoš vůbec existuje. Považuji ale za nechutnou manipulaci, že se ČT neobtěžovala odvysílat skutečně řečená Havlova slova a že šmahem zařadila všechny šířené e-maily bez relevantních důkazů do kategorie dezinformací.

O tom, že dezinformace byly naopak šířeny v neprospěch současného prezidenta, se jaksi naše "veřejnoprávní" televize zapomněla zmínit. Viz. např. zpráva iDnes o automatickém postupu Zemana do druhého kola.

Zjevné zadání EU: "Vytlučte ovčanům czexit z hlavy!"

A zase ta propagandistická show 168 hodin... S údivem se z obrazovky dozvídáme, že czexit chtějí jenom proruští dezinformátoři a voliči SPD, zatímco osvícení ekonomové před czexitem varují. Aby ne, když byli osloveni pouze eurohujerští pseudoekonomové typu pana Zahradníka, který dokázal připustit, že czexit by byl nejhorší katastrofou za 100 let. Tzn. horší věc, než byla Zápotockého měnová reforma, či dokonce druhá světová válka! (zdroj: ČT1)

Populismus je prý nebezpečný jako nacismus a komunismus

Pravidelný host Moravcovy nedělní exhibice Tomáš Halík si spolu s ostatními hosty notoval, jak je populismus srovnatelně nebezpečný s nacismem a jak je špatné, že dneska mohou lidé svobodně sdělovat své názory skrze nekontrolované "antisociální" sítě, které prý vytvářejí bubliny rozdělující společnost. Jako obvykle nebyl do debaty přizván žádný oponent. Výběr třech hostů se stejným viděním světa byl typickou ukázkou názorové plurality v podání naší "veřejnoprávní" televize. Kdo na to má žaludek, ať si pustí záznam.

Bagatelizace zločinů přistěhovalců

Je to jakýsi standard všech evropských veřejnoprávních stanic. Záměrně neinformují o zločinech imigrantů a když už přeci jen nějaká vražda spořádaného původního Evropana nezvaným imigrantem vypluje na povrch, tak se taková zpráva vždy zakončuje obligátním dovětkem "byl to čin vyšinutého jedince, který nemá nic společného s migrací nebo islámem".

Evropská komise diktuje úhel pohledu

Neobjektivita vysílání ČT je už natolik zřejmá, že se ji nesnažil popřít i sám člen Rady ČT pan Jankovec. Ten totiž prohlásil:

"Je to skutečně tak, že Česká televize má určený úhel pohledu. Má ho určen na základě doporučení Evropské komise, která povoluje veřejnoprávním médiím fungovat z poplatků nebo z daní jenom za předpokladu, že budou prosazovat, obhajovat a dívat se na všechno z úhlu pohledu tradic evropského humanismu a kritického myšlení." (zdroj: Blog Tomáše Vyorala)

Nebojme se privatizace i když bude elita kvičet

Nenechme se zastrašit výhružkami kulturní fronty, že se po privatizaci veřejnoprávních médií dostaneme na úroveň afrických zemí, že mozky našich lidí ovládnou ruští dezinformátoři nebo že bez státní televize klesne IQ obyvatel o 20 bodů. Jediné negativum budoucí privatizace obou bolševických skanzenů bude dočasně zvýšený nápor na úřadech práce. Přeci jen nějakou dobu potrvá, než se ta veřejnoprávní elita odnaučí bohémským manýrům a upíchne se na opravdovém trhu práce. Jak říká můj oblíbený bloger František Matějka: "Kulturní fronta je u nás zatraceně dlouhá, hlavně když jde o dotace."

Autor: Jindřich Hradecký | pátek 23.3.2018 20:55 | karma článku: 43,80 | přečteno: 2506x
  • Další články autora

Jindřich Hradecký

Řekněme paní Pekarová, je to milá holka, všechno. Ale ona už třetí zimu topí na 22 stupňů.

A další, ne 22, ale 24 stupňů mají ve svých kvartýrech, pánové Jurečkové, Síkelové a jiní každou zimu. Ti se na protest proti Putinovým energiím nezřekli dodávek. Ale jiným raděj svetry.

10.9.2022 v 22:34 | Karma: 40,81 | Přečteno: 2104x | Diskuse| Politika

Jindřich Hradecký

Zákon o minimálním podílu prodeje českých potravin je stejně hloupý jako genderové kvóty.

Po zákazu prodeje o svátcích a boji proti domnělé dvojí kvalitě si populisté našli nové téma. Potravinovou soběstačnost, k jejímuž dosažení má pomoci stanovení minimálního podílu českých potravin v obchodech.

26.6.2020 v 13:41 | Karma: 24,71 | Přečteno: 616x | Diskuse| Politika

Jindřich Hradecký

Cena bydlení roste nejen kvůli EU, ale i kvůli zlenivělé, věčně do mobilu čučící mládeži

Už mě vytáčí to neustálé brblání o nedostupnosti bydlení. Tu kvůli spekulantům, tu kvůli Airbnb, tu kvůli obcím, že nestavějí startovací byty. Hlavní příčiny drahého bydlení jsou ale jen 4: EU, ČNB, socialisté a zlenivělá mládež.

5.1.2020 v 13:14 | Karma: 41,77 | Přečteno: 3672x | Diskuse| Politika

Jindřich Hradecký

Televizní noviny 2021

UPOZORNĚNÍ: Následující text není návodem pro politiky. Obávám se však, že realita roku 2021 bude ještě o mnoho bizarnější...

1.1.2020 v 16:08 | Karma: 43,07 | Přečteno: 4104x | Diskuse| Politika

Jindřich Hradecký

Kdysi nadějné Svobodné rozložili pubertální ultraliberálové. Vyhnali i zakladatele Macha.

Do Svobodných jsem vstupoval jako do pravicové, euroskeptické a vlastenecké strany. Do strany, jejíž program není postaven na líbivých heslech. Do strany, která sama nastolovala celospolečenská témata, jako např. odchod ČR z EU.

30.1.2019 v 23:33 | Karma: 41,92 | Přečteno: 3795x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jindřich Hradecký

Řekněme pan Hrušínský, je to milej kluk, všechno. Ale on už 5 let po sobě dostává dotace.

A další, ne milióny, desítky milionů z veřejných peněz berou, pánové Svěrákové, Hřebejkové a jiní každý rok. Ti náhodou neprotestují, že to jsou peníze i od daňových poplatníků, kteří se raději podívají na film od Zdeňka Trošky.

11.1.2019 v 23:31 | Karma: 46,38 | Přečteno: 7751x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jindřich Hradecký

Pirátská poslankyně chce lidem zakázat topit dřívím i v moderních ekologických kotlích

UPOZORNĚNÍ: Žadatelé, kteří si vystáli frontu na kotlíkovou dotaci a pořídili si moderní ekologický kotel na biomasu, mohou po přečtení článku dostat záchvat vzteku. Ve Sněmovně už totiž zaznívají hlasy pro zákaz jejich používání!

14.12.2018 v 0:08 | Karma: 45,44 | Přečteno: 6568x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jindřich Hradecký

Nebýt dotace na Čapí hnízdo, mohli jsme mít v každém okresním městě lavičku Václava Havla

Na úvod předesílám, že jako zastánce svobodného trhu bez dotací nejsem sympatizantem Andreje Babiše. Vadí mi na něm celá řada věcí. Od populistických vlaků zdarma, až po systematickou likvidaci živnostníků.

19.11.2018 v 23:47 | Karma: 47,05 | Přečteno: 10819x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jindřich Hradecký

Valašský medvěde, až dostaneš chuť na člověčinu, vybírej si přednostně ochránce zvířat...

...nebo byrokraty, kteří neúměrně protahují Tvůj odchyt. Hlavně prosím neútoč na vyděšené místní obyvatele a jejich děti, kteří se teď kvůli Tobě bojí vycházet ven. Jenomže Ty asi blogy nečteš, tak se musím obrátit jinam.

22.10.2018 v 19:48 | Karma: 43,48 | Přečteno: 3664x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jindřich Hradecký

Copak se mravenci za kuchyňskou linkou likvidují rozhrabáváním lesních mravenišť?

Představte si, že Vám po kuchyňské lince lezou mravenci a místo utěsnění otvoru ve zdi Vás manželka pošle do lesa s motykou rozhrabávat lesní mraveniště. A tam si přes noc rozbalit stan a hlídat, jestli se už mravenci neumoudřili.

7.8.2018 v 7:42 | Karma: 39,08 | Přečteno: 1875x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jindřich Hradecký

Vysadit 60 stromů a namíchat světově unikátní kompost. To vše za pouhých 41 milionů Kč.

Pokácet v Liberci uschlý strom? Ale kde že. Na tom si nikdo kapsu nenamastí. To už raději oslovit výzkumníky z NDR, aby z veřejných peněz namíchali zázračný kompost určený pouze pro vybraná města, díky kterému stromy obživnou.

4.4.2018 v 8:10 | Karma: 37,92 | Přečteno: 1958x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jindřich Hradecký

Grafická analýza politického spektra, aneb proč Zemana nevolili pouze levičáci

Média a politologové se nám snaží namluvit, že pana Drahoše volili lidé vzdělanější a mladší, zatímco současného prezidenta volili nevzdělanci a důchodci. Jenže je to opravdu tak?

7.2.2018 v 8:20 | Karma: 36,50 | Přečteno: 2622x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jindřich Hradecký

Dovolme obcím, aby mohly své občany osvobodit od daně z nemovitosti. Je nespravedlivá.

Existuje mnoho daní a poplatků, které nejen že jsou nespravedlivé, ale jejich výběr je nákladný a spojen s velkým množstvím byrokracie. Jedním z příkladů je daň z nemovitých věcí, která je ze 100% příjmem obce.

2.1.2018 v 8:15 | Karma: 31,02 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jindřich Hradecký

Pohřby s obřadem nutně neznamenají důstojnější rozloučení. Nedotujme je z veřejných peněz.

Liberečtí radní chtějí motivovat pozůstalé k tomu, aby více využívali klasických pohřbů s obřadem, protože je to podle nich důstojnější. Rozhodli proto o převzetí místní pohřební služby, aby mohli následně snížit ceny za obřady.

20.12.2017 v 8:15 | Karma: 26,97 | Přečteno: 852x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jindřich Hradecký

Co nám dneska zbylo ze 17. listopadu?

Když se každý rok 17. listopadu dívám v televizi na záběry vrcholných politiků, jak na Národní třídě zapalují svíčky a vedou přitom vzletné řeči o svobodě, tak si říkám, že asi musíme žít v nejsvobodnější zemi na světě.

16.11.2017 v 15:07 | Karma: 38,81 | Přečteno: 1943x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jindřich Hradecký

7 receptů, jak lidem ulehčit výstavbu rodinného domku

Když mluví politici o podpoře bydlení, většinou mají na mysli socialistické výdobytky typu bezúročných půjček nebo startovacích bytů pro mladé. Jak ale pomoci těm, kteří si chtějí sami postavit dům a přitom nic od státu nechtějí?

10.10.2017 v 8:25 | Karma: 28,28 | Přečteno: 742x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jindřich Hradecký

Jak zlevnit chod státu? Opravdu potřebujeme Výzkumný ústav pro okrasné zahradnictví?

Kdykoliv slyším politiky slibovat hory doly, postrádám zcela zásadní informaci – kde na to vezmou nebo kde co jinde seškrtají. Proto bych jim rád věnoval několik konkrétních tipů.

3.10.2017 v 8:25 | Karma: 38,11 | Přečteno: 1602x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jindřich Hradecký

Vinařský socialismus - proč se musejí vinaři povinně skládat na Ondřeje Gregora?

V podnikání se už snad ani nedá najít oblast, kterou by české úřady pod tlakem zájmových skupin nebo v rámci konání všeobecného dobra nedusily regulacemi. Více než přeregulovanou oblastí je vinařství.

1.9.2017 v 7:26 | Karma: 38,72 | Přečteno: 2096x | Diskuse| Politika

Jindřich Hradecký

Hysterie kolem herních automatů - Zelení a Piráti je chtějí zakázat

Chtěl bych věřit, že ještě stále žijeme ve svobodné společnosti, kde má každý člověk právo nakládat se svým časem a svými penězi dle svého uvážení. Tohle právo ale zpochybňuje jistá skupinka levicových aktivistů z Jablonce.

31.8.2017 v 7:21 | Karma: 28,40 | Přečteno: 657x | Diskuse| Politika

Jindřich Hradecký

Máte na svém plotě politický plakát a nenahlásili ho úřadu? Pozor na pokutu až 100.000 Kč!

Poslanci z ANO, ČSSD, KDU-ČSL a Úsvitu prosadili zákon, který bezprecedentně omezuje svobodu projevu občanů. Zavádí totiž ohlašovací povinnost pro sympatizanty politických stran, kteří si na svůj plot vyvěsí politický plakát.

24.8.2017 v 7:03 | Karma: 30,90 | Přečteno: 892x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2844x
V ekonomických otázkách jsem liberál a kapitalista, v ostatních oblastech jsem konzervativní. Jsem odpůrcem pražské kavárny a nestydím se za to, že se mi líbí filmy Zdeňka Trošky nebo písničky Karla Gotta.

Mezi moje politické idoly patří např. docent Miroslav Ševčík, Václav Klaus st., Milan Knížák nebo Markéta Šichtařová.

Seznam rubrik