Nebýt dotace na Čapí hnízdo, mohli jsme mít v každém okresním městě lavičku Václava Havla

19. 11. 2018 23:47:19
Na úvod předesílám, že jako zastánce svobodného trhu bez dotací nejsem sympatizantem Andreje Babiše. Vadí mi na něm celá řada věcí. Od populistických vlaků zdarma, až po systematickou likvidaci živnostníků.

Babiše vyrobili neschopní a prázdní politici

Fenomén Babiš se nevynořil jen tak zničehonic. Už delší dobu jsme mohli pozorovat, jak se tradiční politické strany ODS a ČSSD ideově vyprazdňovaly. Místo realizace tzv. Modré šance (daňové přiznání na formuláři A5, rovná daňové sazba 15%) z dílny Vlastimila Tlustého se ODS rozhodla "odměnit" své voliče zavedením solidární daně, zvýšením daně z převodu nemovitosti a poslední kapkou pro mnohé z nich byl podpis Lisabonské smlouvy. Nebýt vstupu Václava Klause mladšího, už by byla strana na politickém smetišti.

ČSSD se svými věrnými voliči zatočila v podobném stylu. Místo autentické levicové politiky, začala hájit zájmy politických neziskovek, tzn. genderismus, multikulturalismus a další zrůdné neomarxistické ideologie. Velká část jejich voličů například nechápe, jak mohli tak vehementně prosazovat vyhození půlmiliardy na zbourání fungujícího vepřína v Letech u Písku.

A tak na české politické mapě vznikla obří díra, kterou celkem bezpracně vyplnilo Hnutí ANO. Voliči byli oprávněně naštvaní a měli už dost užvaněných politiků, kteří během pětiminutové řeči nedokázali říct jedinou konkrétní věc. Babišovi stačilo pak už jen vytáhnout např. čísla, jak drahý papír do tiskáren se na jednotlivých ministerstvech nakupoval a vítězství bylo v kapse.

Babišovi nahrává ubohost a trapnost jeho odpůrců

Když se podívám na záběry protibabišovských demonstrací, vidím vlajky EU, vidím vlajky tibetské exilové vlády, vidím transparenty jakéhosi obskurního spolku AUVA nebo Milion chvilek pro demokracii. Když bych to měl shrnout v kostce, co těm demonstrujícím na Babišovi nejvíc vadí tak je to:

  1. Kauza Čapí hnízdo
  2. Vlastní některá média
  3. Nevadí mu spolupráce s Tomiem Okamurou
  4. Není dostatečně servilní vůči EU
  5. Spolupracoval s StB

Ale jen málokomu vadí zadlužování naší země v době ekonomické konjunktury, omezování svobody podnikání, zřizování Agentury na ochranu práskačů, placení DPH z nezaplacených faktur, dvojí zdanění lodníků, kteří pracovali v Holandsku, atd.

Ad. 1 - Čapí hnízdo

Antibabišovcům v záchvatu hysterie uniká jedna podstatná věc. A tou je nespravedlivé vyplácení dotací a investičních pobídek vybraným soukromým firmám. Pokud si chce někdo postavit farmu s hotelem, nechť si to postaví za své. Dotace z veřejných peněz soukromé firmě pro mě zlodějina, ať už je příjemcem malý živnostník nebo velký agrokombinát. Malým živnostníkům by víc než dotace pomohlo snížení byrokracie, zrušení EET, GDPR a dalších buzerací.

Média momentálně žijou kauzou Čapí hnízdo, ale nikoho už netrápí, kolik bere Andrej Babiš na těch legálních dotacích. Např. dotace na modernizaci pekárny, dotace na biopaliva devastující nejen motory aut, ale i třeba zahradních sekaček.

Ad. 2 - Vlastní některá média

A jako co má být? Ve svobodné společnosti by měl mít každý právo si koupit co chce a v jakémkoliv množství. Je třeba se ale vrátit do bodu 1, totiž k dotacím. Kdyby nedostal téměř darem Agrofert a nepobíral tak obrovské dotace, nejspíš by na skupování médií neměl ani pomyšlení.

Ad. 3 - Nevadí mu spolupráce s Tomiem Okamurou

Po volbách chtěl Andrej Babiš jednat s ODS o sestavení vlády. Předseda Fiala to tehdy teatrálně odmítl, stejně jako další představitelé takzvaného, resp. samozvanéno demobloku. Tak co měl teda Babiš doprčic dělat, když mu tam zbyli už jen komunisté a SPD? Opravdu mě fascinují ti samozvaní ochránci demokracie, kteří cítí potřebu diktovat ostatním stranám s kým mohou spolupracovat a s kým nikoliv.

Ad. 4 - Není dostatečně servilní vůči EU

Je zvláštní, že kauza s Babišem juniorem byla vytažena ve chvíli, kdy se vláda odmítla připojit k paktu OSN na podporu přistěhovalectví a k Istanbulské úmluvě. A náhoda je zřejmě i to, že redaktorka Slonková, jejíž projekt neovlivni.cz byl spolufinancován Georgem Sorosem.

Nicméně pro mě osobně spadá Babiš do kategorie eurohujerů. Veřejně vyjádřil podporu Macronovi před Le Penovou, neodmítl přijetí eura a členka jeho hnutí Jourová je typickou představitelkou odporné bruselské byrokracie.

Stačí málo a Babiš bude vládnout sám

Pokud bude úroveň demonstrací proti Babišovi, ale i proti Zemanovi a Okamurovi takto žalostná a tristní, tak se to nakonec obrátí v Babišův prospěch. V případných předčasných voleb se totiž může snadno stát, že ČSSD, KSČM, TOP09, STAN, KDU-ČSL i SPD dostanou všichni 4% hlasů. ANO sice může také nějaké hlasy ztratit a naopak ODS nějaké získat, ale tento scénář by znamenal jediné: Andrej Babiš bude moci sestavit jednobarevnou vládu.

Autor: Jindřich Hradecký | pondělí 19.11.2018 23:47 | karma článku: 47.05 | přečteno: 10819x

Další články blogera

Jindřich Hradecký

Řekněme paní Pekarová, je to milá holka, všechno. Ale ona už třetí zimu topí na 22 stupňů.

A další, ne 22, ale 24 stupňů mají ve svých kvartýrech, pánové Jurečkové, Síkelové a jiní každou zimu. Ti se na protest proti Putinovým energiím nezřekli dodávek. Ale jiným raděj svetry.

10.9.2022 v 22:34 | Karma článku: 40.79 | Přečteno: 2103 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 33.51 | Přečteno: 1089 | Diskuse

Jan Bartošek

Ruská volební ztuhlost

Člověk nemusí být ani politolog, ani nijak intenzivně sledovat dění v Rusku, aby odtušil, co se tam aktuálně děje a jak to v blízké budoucnosti, resp. dnes po uzavření volebních místností, dopadne.

17.3.2024 v 14:40 | Karma článku: 14.86 | Přečteno: 282 | Diskuse

Daniela Kovářová

Anticikanismus jako nová politická korektnost

Národy mluví různými jazyky. Pro leckoho je to možná novinka, ale platí to už od dob Babylónské věže. A různé jazyky překvapivě používají pro různé významy různá slova.

17.3.2024 v 10:05 | Karma článku: 36.97 | Přečteno: 852 | Diskuse

Daniela Kovářová

Vše škodlivé pro naše děti

Alkohol, heroin, tabák, kokain, HHC a mnohé další nezdravosti před dětmi zamykáme a trestáme každého dospělého, který je prodává nebo dává dětem.

16.3.2024 v 9:37 | Karma článku: 27.03 | Přečteno: 524 | Diskuse

Margit Balaštíková

Evropou obchází strašidlo - škrtání zemědělských dotací

V Berlíně nedávno vyvrcholily protesty živnostníků, dopravců a zemědělců proti úsporným opatřením německé vlády.

15.3.2024 v 11:57 | Karma článku: 15.47 | Přečteno: 318 | Diskuse
Počet článků 22 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2842

V ekonomických otázkách jsem liberál a kapitalista, v ostatních oblastech jsem konzervativní. Jsem odpůrcem pražské kavárny a nestydím se za to, že se mi líbí filmy Zdeňka Trošky nebo písničky Karla Gotta.

Mezi moje politické idoly patří např. docent Miroslav Ševčík, Václav Klaus st., Milan Knížák nebo Markéta Šichtařová.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...