Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LJ

V Sýrii se proti Asadovi bouřili lidé již několikrát, nejsilněji myslím v r. 1982, to bylo ještě proti Háfizovi Asadovi.. I když díky podpoře Ruska opět upevní svou moc, bude jeho postavení velmi slabé. Prví, kdo jeho vládu nebudou uznávat, budou Kurdové. A dříve či později opět vzplanou boje. V muslimském světě to asi jinak nejde, demokracie tam nikde nefunguje.

0 0
možnosti
BV

Pane Jílku,

asi byste si měl důkladně prostudovat co o Syrii uvedla naše velvyslankyně Filipi, která na Středním východě působí desítky let

https://ct24.ceskatelevize.cz/archiv/1149811-pro-syrii-nevidim-mirove-reseni-rika-eva-filipi

0 0
možnosti
LJ

Pane Vaňku,

děkuji za upozornění. Rád jsem si přečetl informace od zdroje. Na druhé straně jsem neshledal, že bych byl v zásadním rozporu s tím, co uvádí velvyslankyně Filipi. Ani ona nevidí žádné snadné řešení, mluví o slabé podpoře Asada, poněvadž je umírněný alevita apod.

0 0
možnosti
BV

Pane Jílku,

je dobře, že jste si to přečetl a zamyslel se. Jen se obávám, že jste z tvrzenínaší velvyslankyně udělal chybný závěr. Asad sice pochází z mešinové části Syřanů, ale jeho sílaspočívala v tom, že syrský režim byl sekulární, dával prostor všem náboženstvím a národnostním skupinám a tím to udržoval v rovnováze a obyvatelé syrie z toho těžili. Problém představovalo a představuje vnější zasahování.

Tipuji, že pokud proběhnou zcela svobodné volby s veškerým mezinárodním dohledem, tak pokud bude Asad kandidovat tak si ho Syřané znovu zvolí

0 0
možnosti
LJ

Již několik let lze v islámském světě pozorovat vzestup fundamentalizmu. Začalo to asi v Iránu, kde vyhnali dost liberálního krále Rézu Páhlevího a od té doby mají silnou politickou moc ajátolláhové. Něco podobného proběhlo i v dalších státech. Dokonce i Turecko pod vedením Erdogana se odklání od sekulárního státu nastoleného Atatürkem. I když se Asadovi podaří díky masivnímu bombardování ruským letectvem dobýt povstalecká území, ke svobodným volbám se neuchýlí, ty by pro něho nedopadly dobře. Já Asadovi a jeho umírněnému směru fandím, ale vidím, že muslimském světě probíhá vývoj opačným směrem. Příklon k demokracii? To je jen naše zbožné přání. Když Bush mladší provedl invazi do Iráku, taky to zdůvodňoval tím, že jim tam zavedou demokracii. A výsledek? Nová ústava, kterou v Iráku přijali má v preambuli, že se ctí právo šáríja, které je s demokracií neslučitelné. Iráčtí křesťané, kteří tam před tím žili v klidu, začali být tvrdě pronásledovaní a více jak polovina z nich odešla do emigrace.

0 0
možnosti
HS

V Sýrii nemůže fungovat demokracie našeho typu. Ale to není naše starost. NEVMĚŠOVAT SE !!!

0 0
možnosti
  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2844x
V ekonomických otázkách jsem liberál a kapitalista, v ostatních oblastech jsem konzervativní. Jsem odpůrcem pražské kavárny a nestydím se za to, že se mi líbí filmy Zdeňka Trošky nebo písničky Karla Gotta.

Mezi moje politické idoly patří např. docent Miroslav Ševčík, Václav Klaus st., Milan Knížák nebo Markéta Šichtařová.

Seznam rubrik