Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Televizní noviny 2021

UPOZORNĚNÍ: Následující text není návodem pro politiky. Obávám se však, že realita roku 2021 bude ještě o mnoho bizarnější...

Hezký večer, je 1. ledna 2021 a my vás vítáme u sledování hlavní zpravodajské relace. 

Z domova

  • Začínáme skvělou zprávou - Česká republika získala další prestižní post v Evropské komisi. Na post eurokomisařky pro potírání genderových stereotypů byla jednomyslně zvolena bývalá předsedkyně České ženské lobby Jana Smiggles Kavková. Předseda vlády Andrej Babiš vyzdvihl, že Kavková je skvělou expertkou v této oblasti a že na ni může být Česká republika hrdá.
  • Skupina senátorů z klubu Starostů a nezávislých v čele s Jiřím Drahošem a ve spolupráci s předsedou Evropských hodnot Jakubem Jandou připravují změnu trestního zákona, kde by měly přibýt nové paragrafy - sdílení odkazů na články dezinformačních webů a sdílení obsahu, který je způsobilý vyvolávat sympatie extremistických stran. V senátním návrhu je jako trestný čin považováno také popírání klimatické změny. Za oba tyto trestné činy by mělo být odnětí svobody až na 2 léta a propadnutí majetku. Po vzoru účtenkové loterie senátoři navrhují zřízení loterie s názvem "Nahlašovačka", ve které budou nahlašovatelé závadného obsahu na internetu zařazeni do slosování o ceny, které stát získal konfiskací majetku šiřitelů závadných textů.
  • Děkan Fakulty genderových studií Univerzity Karlovy předal výsledky analýzy genderové vyváženosti soch na Karlově mostě, kterou si u něho vloni nechal zadat pražský primátor Hřib. Podle analýzy bude třeba v zájmu vyváženosti strhnout hned několik mužských soch, např. Cyrila a Metoděje nebo Jana Nepomuckého a nahradit je ženskými sochami.
  • Ministr kultury Jan Rejžek nechal zřídit novou instituci s názvem Státní knižní intervenční fond. Ten bude do centrálního skladu nakupovat knihy od kvalitních autorů, jejichž seznam vytvoří ministerstvo ve spolupráci s Českým svazem spisovatelů. Intervenční nákupy knih by měly narovnat ceny kvalitních knižních děl. Díky tomu by už nemělo stávat, že se díla Václava Havla budou nedůstojně válet ve výprodejích za 39 Kč.
  • Česká armáda se postupně připravuje na splnění povinnosti používat systém start-stop v obrněných transportérech a dalších armádních vozidlech poháněných spalovacím motorem. Nařízení vejde v platnost od roku 2025 a bude vztahovat na všechny armády zemí EU. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová vyzvala členské armády, aby pokud možno používaly výhradně vozy poháněné elektřinou.
  • Česká Pošta po letech mění své logo. Grafický návrh zhotovilo Studio Najbrt a stálo 2 miliony korun. Dalších 6 milionů si Studio Najbrt naúčtovalo za použití speciálního fontu vyhotoveného České poště přímo na míru. Podle generálního ředitele České pošty je změna loga nezbytná pro vybudování image moderní pošty 21. století.
  • Na podnět Dagmar Havlové zahájila RRTV řízení s televizí Prima. Podle ní měla televize ve svém zpravodajství několikrát za sebou použít starý název ruzyňského letiště, čímž tak zneuctila památku Václava Havla
  • Nedaleko hraničního přechodu Lanžhot se Celní správě podařilo zadržet kamion převážející nelegální plastové uchošťoury. Řidič byl vzat do vazby a zadržený náklad poslali celníci do spalovny.

Ekonomika

  • ČNB na základě doporučení Asociace vydavatelů platebních karet připravuje zákaz hotovostních plateb nad 10.000 Kč. Šéf asociace tvrdí, že se Česká republika po vzoru západních zemí musí připravovat na zánik hotovosti. 
  • Vláda připravuje ve spolupráci se Sdružením nájemníků změnu právní úpravy ve vlastnictví nemovitostí. Do budoucna již nebude možné kupovat nemovitosti za účelem spekulace. Pokud majitel nebude držet svou nemovitost déle jak 5 let, zaplatí při prodeji dodatečnou 20% daň z hodnoty nemovitosti za každý rok, který chyběl do zákonem požadovaných 5 let. Tvůrci zákona si od něj slibují zlepšení dostupnosti bydlení.
  • Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vyšetřuje nekalé praktiky firmy Škoda Auto. Firma totiž do svých vozů montuje vlastní autorádia, čímž zneužívá svého dominantního postavení. ÚOHS proto automobilku vyzval, aby v přístrojové desce nechávala prázdnou díru a zákazník si pak mohl dokoupit rádio i od jiných výrobců.
  • Ministr průmyslu a obchodu zřídil novou instituci s názvem Český bižuterní fond. Po vzoru Vinařského fondu by měla zajišťovat společnou propagaci firem podnikajících ve výrobě bižuterie. Financování bude zajištěno částečně z rezerv ministerstva a o zbytek se postará povinný příspěvek od všech producentů bižuterie výši 50 haléřů z každého prodaného korálku.
  • Na nátlak OSA zavádí ministr kultury Jan Rejžek poplatek z internetového připojení. Nově tak budou poskytovatelé internetu odvádět 20% z ceny pevného připojení a 25% z ceny mobilního připojení. Šéf OSA uklidňuje, že lidé z kapes vydají navíc v průměru pouhou stokorunu měsíčně.
  • Ministerstvo práce a sociálních věcí stanovilo limity pracovní doby pro OSVČ v úhrnu 200 hodin měsíčně a maximálně 10 hodin denně. Opatřením chce vláda narovnat nespravedlivé podmínky pro zaměstnance a živnostníky. 
  • Firmy s více jak 20 zaměstnanci budou muset zřídit speciální pracovní pozici GO - Gender officer. Náplní práce bude analyzování vnitropodnikového klimatu z genderového hlediska a jejich následné reportování nevládním organizacím. Firmy do 50 zaměstnanců budou moci tuto agendu zadávat externě certifikovaným neziskovkám. Dodržování tohoto nařízení bude kontrolovat Inspekce práce.

Ze světa

  • Ve Stockholmu se konalo finále soutěže Miss World 2020. Porota nakonec nevybrala ani jednu finalistku a za vítězku jednomyslně určila Matku Terezu in memoriam. Předsedkyně poroty Greta Thunbergová uvedla, že důležitá není krása fyzická, ale krása celé osobnosti.
  • Německá pobřežní stráž zadržela 2 česky mluvící chlapce ve věku 13 a 16 let, kteří nelegálně pronikli do německých vod z Norska. Chlapci tvrdí, že se jim podařilo uprchnout od pěstounů a mají namířeno do České republiky za rodiči. České ministerstvo zahraničí se případem odmítlo zabývat, neboť se nejedná o české občany. Německé úřady tak v nejbližších dnech chlapce vrátí zpět do Norska, kde budou umístěni do detenčního zařízení a následně k novým pěstounům.
  • A zůstaneme v Německu - Daniel Herman se na srazu Sudetoněmeckého Landsmanschaftu jménem České republiky omluvil za atentát na Reinharda Heydricha. Ministr zahraničí Petříček i německý prezident toto gesto uvítali a slibují si od něj zlepšení česko-německých vztahů.
  • EU představila nový ekologický balíček, který bude závazný od 1.1.2022
    • Stanovují se emisní limity pro adventní věnce. Max. 10g CO2 / 1hod. Věnce ozdobené šiškami budou mít přechodnou výjimku do roku 2024.
    • Výrobci plaveckých šnorchlů budou muset povinně montovat k dýchací trubici ventil zpětné recyklace vydechovaného vzduchu. Díky tomu, že bude plavec vdechovat polovinu již jednou vydechnutého vzduchu, dojde podle EU k omezení produkce skleníkových plynů.
    • Zákaz prodeje vodovodních baterií bez perlátoru a omezení maximálního světlého průřezu zahradních hadic. Zahradní bazény bude možné napouštět pouze hadicemi do průměru 3/8".
    • Povinnost vedení odpadového deníku pro domácnosti. Veškerý vytříděný i nevytříděný komunální odpad bude muset být zapsán v deníku. Metodické pokyny na formát deníku bude v kompetenci jednotlivých členských zemí. Kontrolu nad domácnostmi bude vykonávat ČIŽP. Piráti se na tiskové konferenci již nechali slyšet, že budou usilovat o možnost vyplňovat odpadový deník elektronicky.
    • Členské země, které nebudou schopné dostát svému závazku snížit emise CO2 na stanovenou kvótu, budou povinny zřídit Energetickou policii.

Auto-moto

  • STK budou muset nově kontrolovat přítomnost rozhlasového přijímače ve vozidle a záznamy o kontrole pak budou předávat Českému rozhlasu. Řidiče, kteří k datu technické kontroly nebyli v registru plátců koncesionářského poplatku bude čekat pokuta 10.000 Kč
  • Postupně bude docházet ke snížení dostupnosti benzínu Natural 95. Čerpací stanice ho budou smět nabízet pouze pokud prodají stejné nebo vyšší množství benzínu E10. 
  • Český svaz gumárenského průmyslu lobbuje za zavedení povinnosti používat i jarní a podzimní pneumatiky. Odkazuje se na studii, podle které by pneumatiky vyrobené přímo na sezónu, měly výrazně lepší vlastnosti a jízda s nimi by byla bezpečnější.
  • Vývojáři Škoda Auto ve spolupráci s firmou Mountfield pracují na vývoji nového typu motoru o objemu 50 cm3 a výkonu 110 kW. Motor bude pětkrát přeplňovaný turbodmychadlem a třikrát kompresorem a bude mít i odolnější ventily, oproti motorům do sekaček. Pokud by se projekt podařilo dotáhnout do zdárného konce, nemusela by Škoda vyrábět pouze elektromobily, protože by se vešla do nového evropského limitu 50 gramů CO2 na kilometr.
  • V rámci omezování emisí spouští ministerstvo dopravy nový projekt EEJ, zatím jen v pilotním provozu. Účelem elektronické evidence jízd bude on-line vkládání údajů o zamýšlené cestě řidičem. Ministerstvo dopravy bude data vyhodnocovat. Účast řidičů v projektu EEJ bude prozatím dobrovolná. Pokud by se například ukázalo, že příčinou kolapsu dopravy v ranních špičkách jsou auta vezoucí pouze řidiče bez spolujezdců a z míst, odkud běžně jezdí veřejná doprava, přistoupilo by ministerstvo dopravy k omezení takovýchto jízd. 

Zelená vlna

Pozor si dejte na 65. kilometru dálnice D10 ve směru na Turnov. V levém pruhu tam překáží vybitý elektrobus, kterého se řidič pokouší dobít elektrocentrálou. Projíždějte místem opatrně!

Televizní tipy na večer

  • 20:05 | Halal porážka zvířat v české kuturní tradici. (Přímý přenos)
  • 21:00 | Co s kostely? (Rozhovor se zplnomocněncem pro integraci křesťanů)
  • 22:00 | Proč Svatý Václav konvertoval k islámu? (Naučný pořad z české historie) Pořadem provede známý český historik Abdul Hasan Halík
  • 23:30 | Kozy, ovce další partnerky. (Erotický pořad pro dospělé muže)
Autor: Jindřich Hradecký | středa 1.1.2020 16:08 | karma článku: 43,07 | přečteno: 4105x
  • Další články autora

Jindřich Hradecký

Řekněme paní Pekarová, je to milá holka, všechno. Ale ona už třetí zimu topí na 22 stupňů.

A další, ne 22, ale 24 stupňů mají ve svých kvartýrech, pánové Jurečkové, Síkelové a jiní každou zimu. Ti se na protest proti Putinovým energiím nezřekli dodávek. Ale jiným raděj svetry.

10.9.2022 v 22:34 | Karma: 40,81 | Přečteno: 2104x | Diskuse| Politika

Jindřich Hradecký

Zákon o minimálním podílu prodeje českých potravin je stejně hloupý jako genderové kvóty.

Po zákazu prodeje o svátcích a boji proti domnělé dvojí kvalitě si populisté našli nové téma. Potravinovou soběstačnost, k jejímuž dosažení má pomoci stanovení minimálního podílu českých potravin v obchodech.

26.6.2020 v 13:41 | Karma: 24,71 | Přečteno: 616x | Diskuse| Politika

Jindřich Hradecký

Cena bydlení roste nejen kvůli EU, ale i kvůli zlenivělé, věčně do mobilu čučící mládeži

Už mě vytáčí to neustálé brblání o nedostupnosti bydlení. Tu kvůli spekulantům, tu kvůli Airbnb, tu kvůli obcím, že nestavějí startovací byty. Hlavní příčiny drahého bydlení jsou ale jen 4: EU, ČNB, socialisté a zlenivělá mládež.

5.1.2020 v 13:14 | Karma: 41,77 | Přečteno: 3672x | Diskuse| Politika

Jindřich Hradecký

Kdysi nadějné Svobodné rozložili pubertální ultraliberálové. Vyhnali i zakladatele Macha.

Do Svobodných jsem vstupoval jako do pravicové, euroskeptické a vlastenecké strany. Do strany, jejíž program není postaven na líbivých heslech. Do strany, která sama nastolovala celospolečenská témata, jako např. odchod ČR z EU.

30.1.2019 v 23:33 | Karma: 41,92 | Přečteno: 3795x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jindřich Hradecký

Řekněme pan Hrušínský, je to milej kluk, všechno. Ale on už 5 let po sobě dostává dotace.

A další, ne milióny, desítky milionů z veřejných peněz berou, pánové Svěrákové, Hřebejkové a jiní každý rok. Ti náhodou neprotestují, že to jsou peníze i od daňových poplatníků, kteří se raději podívají na film od Zdeňka Trošky.

11.1.2019 v 23:31 | Karma: 46,38 | Přečteno: 7752x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2844x
V ekonomických otázkách jsem liberál a kapitalista, v ostatních oblastech jsem konzervativní. Jsem odpůrcem pražské kavárny a nestydím se za to, že se mi líbí filmy Zdeňka Trošky nebo písničky Karla Gotta.

Mezi moje politické idoly patří např. docent Miroslav Ševčík, Václav Klaus st., Milan Knížák nebo Markéta Šichtařová.

Seznam rubrik