Zákon o minimálním podílu prodeje českých potravin je stejně hloupý jako genderové kvóty.

26. 06. 2020 13:41:04
Po zákazu prodeje o svátcích a boji proti domnělé dvojí kvalitě si populisté našli nové téma. Potravinovou soběstačnost, k jejímuž dosažení má pomoci stanovení minimálního podílu českých potravin v obchodech.

Už z dálky to smrdí socialismem, protekcionismem a agrární lobby. Jde o další zbytečný zásah do svobody podnikání a další záminka k rozšíření už tak početné armády nic neprodukujících úředníků. Povinný podíl českých potravin by naše zemědělce zostudil stejně, jako jsou ženy poníženy genderovými kvótami. Zastánci těchto kvót mají 2 hlavní argumenty: potravinovou soběstačnost a nerovné postavení českého a francouzského zemědělce. Asi byli na nějakém společném ideologickém soustředění, protože jejich argumenty se v diskusích neustále opakují. Tak třeba:

„Když ne kvótami, tak jinak bys podpořil naše zemědělce?!“

A já odpovídám: radikálním omezením byrokracie a snížením daní. Nijak jinak. Nadávky, že jsem vlastizrádce přehlížím. „Snížení byrokracie nestačí!“, kontruje mi další diskutér. A v zápětí mi dává za pravdu soukromý zemědělec, který se o žádné kvóty neprosí. Vyjmenoval celou řadu absurdních nařízení a předpisů, které musí dodržovat.

„Jenže více dotovaný francouzský zemědělec představuje nekalou konkurenci.“

To je sice pravda, ale to není důvod se po nich opičit a dotace dorovnávat. Pokud nám chce francouzský daňový poplatník platit jídlo, tak ať platí. Hloupý kdo dává, hloupější kdo nebere. A k tomu dodávám: Je opravdu dobře, že se Francouzi věnují zemědělství. Rozhodně lepší, než když se pouští do výroby aut:-)

„Jenže až u nás zabijeme poslední prase, my budeme závislí a oni nám pak napálí ceny.“

Zvýšit ceny budou moci tak vysoko, jak jim dovolí trh. V dovozu zemního plynu jsme závislí na Rusku a Norsku. Platíme snad nějaké horentní ceny za plyn? Neplatíme a platit nebudem. Putin moc dobře ví, že kdyby přestřelil cenu, tak si můžeme nechat vozit kapalný plyn z USA. Navíc zemní plyn není jediný zdroj energie, takže ho lze nahradit třeba ropou. A stejně tak vepřové lze nahradit hovězím, hovězí drůbežím a drůbeží třeba hmyzem.

„To jsou jen řečičky salónního ultraliberálního teoretika z VŠE.“

Když dochází věcné argumenty, přichází útoky ve stylu: „v životě jsi nedržel vidle, tak nemáš co kázat o zemědělství“. Sice bych některým mohl vpálit, že bez maturity z matematiky zase oni nemají co zpochybňovat fungování volného trhu, ale zůstávám pokorný. V neviditelnou ruku trhu mám rozhodně větší důvěru, než v kdejakého úředníka. Jsem řádným daňovým poplatníkem, na zemědělce tudíž přispívám, takže mám plné právo vyjádřit názor, že bych dotace na zemědělství (a pochopitelně nejen tam) nejraději zrušil.

„Není důvod, abychom vozili cibuli z Nového Zélandu.“

To teda důvod je! Je to zákazník, který si takovou cibuli přeje. Novozélanďan, který mu jí vypěstuje a dopravce, který mu ji přiveze. Nikdo další se do toho nemá co montovat. Co by se asi tak stalo, kdyby se zakázal přeshraniční pohyb zemědělských komodit? Někteří čeští zemědělci začnou požadovat vyšší ceny, vyšší dotace, všelijaké úlevy, atd. A když to nedostanou, naštvou se a své produkty začnou teatrálně ničit, zaorávat, nebo vylévat na pole.

„Pandemie viru ukázala, že musíme být soběstační, jinak umřeme hlady.“

Zastánci soběstačnosti poukazují na obtíže při shánění tzv. „strategického zboží“ během mimořádných stavů. Jak bylo těžké shánět roušky, jak jsme je museli předražené dovážet z Číny, protože ostatní státy si je syslili pro své občany. Kdyby ovšem naše vláda víc důvěřovala neviditelné ruce trhu, nemuselo by se toho předraženého čínského materiálu kupovat tolik. Vždyť jen kolik českých firem a jednotlivců přišlo s nabídkou, že by rádi dodali materiál? Jak ale u nás bývá zvykem, úředníci tyto iniciativy zarazili kvůli chybějícím certifikátům. A vydat ho během pár dní prostě nemohli.

S potravinami by to bylo podobné. V případě nějakého akutního nedostatku by lidé začali hospodařit na svých zahradách a hned by se našli iniciativní úředníci, kteří začnou rozdávat pokuty - tu za nenahlášené prase, tu za týrání zvířat, tu za chybějící známku u dobytka, atd. Volný trh v celé historii lidstva nezpůsobil hladomor, jediný člověk kvůli volnému trhu nezemřel hlady. Pokud naše občany nebude vláda kazit tím, že jim bude platit za sezení na gauči formou ošetřovného, kurzarbeitu nebo podporou v nezaměstnanosti, tak si lidé vždycky budou umět nějak poradit. Odmítám řadit potraviny mezi strategické věci, které by měl garantovat stát. Mezi strategické věci by měly patřit pouze záležitosti typu nerostných surovin, pitné vody nebo dopravní infrastruktury.

A ještě jedna věc. Bohatství vzniká reálnou prací, nikoliv žvaněním o genderu nebo lidských právech. Bohužel to někdy u žvanění nezůstane a nastává ničení bohatství. Až si parta nějakých aktivistů zase někde vyhlídne vepřín a bude požadovat jeho zbourání kvůli tomu, že o kousek vedle údajně stál tábor, tak je prosím ignorujme.

Autor: Jindřich Hradecký | pátek 26.6.2020 13:41 | karma článku: 24.44 | přečteno: 616x

Další články blogera

Jindřich Hradecký

Řekněme paní Pekarová, je to milá holka, všechno. Ale ona už třetí zimu topí na 22 stupňů.

A další, ne 22, ale 24 stupňů mají ve svých kvartýrech, pánové Jurečkové, Síkelové a jiní každou zimu. Ti se na protest proti Putinovým energiím nezřekli dodávek. Ale jiným raděj svetry.

10.9.2022 v 22:34 | Karma článku: 40.79 | Přečteno: 2104 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 199 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.75 | Přečteno: 208 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.94 | Přečteno: 618 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 22 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2842

V ekonomických otázkách jsem liberál a kapitalista, v ostatních oblastech jsem konzervativní. Jsem odpůrcem pražské kavárny a nestydím se za to, že se mi líbí filmy Zdeňka Trošky nebo písničky Karla Gotta.

Mezi moje politické idoly patří např. docent Miroslav Ševčík, Václav Klaus st., Milan Knížák nebo Markéta Šichtařová.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...